Zonnecollectoren

Zonnecollectoren SKW  |  SKC
Het zonnecollectorsysteem van FAKRO biedt een innovatieve oplossing in de vorm van in de dakbedekking ingebouwde zonnecollectoren en installatie-onderdelen, die samen een geïntegreerd systeem vormen voor de benutting van zonne-energie. Als u FAKRO zonnecollectoren toepast, denkt u dan ook eens aan de combinatie met dakramen. Door onze universele gootstukkensysteem, kunnen de SKW zonnecollectoren gekoppeld worden met FAKRO dakramen. Zo creëert u 2 unieke producten in 1 systeem.

Bekijk de mogelijkheden van het FAKRO zonnecollectorsysteem in onderstaande lijst.

SKW-zonnecollectoren

De SKW-collectoren kunnen samen met dakramen van FAKRO in een configuratie naar keuze gemonteerd worden. De standaard gootstukken voor dakramen van FAKRO zorgen ervoor dat de collectoren eenvoudig, snel en waterdicht met de dakbedekking verbonden kunnen worden.

 • Montage van de SKW-collectoren: 15° – 90°
 • Aanbevolen montage voor efficiënte werking van het systeem: 30° – 60°
Symbool van
de afmeting
Afmetingen
van de
collectoren
[cm]
Werkelijke afmeting
van de collector
[mm]
Oppervlakte
van de
collector
[m2]
Oppervlakte
van de
absorber
[m2]
Vloeistof-volume
van de
absorber
[l]
Optisch
rendement
η0 [-]
Lineaire
verlies
factor
a1
[W/m2K]
Niet-lineaire
verlies
factor
a2
[W/m2K2]
07 78 x 140 777 x 1400 1,09 0,91 0,6 0,747 4,44 0,0023
10 114 x 118 1137 x 1180 1,35 1,13 0,9 0,764 4,42 0,0027
11 114 x 140 1137 x 1400 1,61 1,36 1,0 0,780 4,370 0,0059
44 114 x 206 1137 x 2060 2,36 2,07 1,2 0,775 3,820 0,0035
Gootstukken voor SKW zonnecollector

De constructie van de SKW zonnecollectoren is zo gemaakt dat standaard gootstukken die ook voor dakramen gebruikt worden, toepasbaar zijn voor deze zonnecollectoren. U hoeft alleen het type dakbedekking te weten om zo het juiste gootstuk te kunnen gebruiken voor uw collectorsysteem. 

Veelvoorkomende dakbedekkingen met geschikt gootstuk:

ESV gootstuk voor vlakke dakbedekking EHV gootstuk voor geprofileerde dakbedekking ELV gootstuk voor vlakke overlappende dakbedekking
vlakke dakbedekking (ESV) geprofileerde dakbedekking (EHV) vlakke overlappende dakbedekking (ELV)

Het modulaire gootstuksysteem van FAKRO dakramen en SKW zonnecollectoren maakt het mogelijk om elke combinatie te maken die u wenst. Zo kunt u 2 SKW collectoren plaatsen met aan de buitenzijde elk een FAKRO dakraam of u legt ze om en om op het dak. Zo creëert u altijd uw ideale combinatie.

gootstuk voor SKW zonnecollectoren en FAKRO dakramen gootstuk voor SKW collectoren en dakramen

SKC-zonnecollectoren

De SKC-zonnecollectoren kunnen dankzij hun speciale gootstukken voor integratie met de dakbedekking in sets gemonteerd worden, waarbij de afstand tussen de zonnecollectoren slechts 3 mm bedraagt. Het uniforme oppervlak dat op die manier verkregen wordt, gaat perfect op in de dakbedekking. De SKC-zonnecollectoren kunnen enkel gemonteerd worden in horizontale sets: collector-collector. De speciale gootstukken voor integratie met de dakbedekking zorgen voor een uniforme en vlakke montage van de collectoren op de dakconstructie.

 • Montagebereik van de SKC-collectoren: 30° – 90°
 • Aanbevolen montagebereik voor efficiënte werking van het systeem: 30° – 60°
Symbool van
de afmeting
Afmetingen
van de
collectoren
[cm]
Werkelijke afmeting
van de collector
[mm]
Oppervlakte
van de
collector
[m2]
Oppervlakte
van de
absorber
[m2]
Vloeistof-volume
van de
absorber
[l]
44 114 x 206 1137 x 2220 2,54 2,07 1,2

Gootstukken voor SKC zonnecollectoren

basic module CZV - A additional module MZV - A
Basis module CZV – A Bijkomende module MZV – A
 • CZV – A module voor openen en sluiten van elke combinatie van SKC zonnecollectoren.
 • MZV – A module om de combinaties uit te breiden met het toevoegen van een andere zonnecollector..

Bijvoorbeeld, voor 2 in horizontale combinatie naast elkaar geplaatste collectoren SKC benodigt men 1 st CZV-A + 1 st MZV-A. Voor 3 in horizontale combinatie naast elkaar geplaatste collectoren SKC benodigt men 1 st CZV-A + 2 st MZV-A; enz. .

Flashings for SKC collectors
 

Installatieproducten

SMK leiding

SMK leidingen

Voor de verbindingen tussen de onderdelen van de installaties worden buigzame DN16-buizen gebruikt, die uitgevoerd zijn in roestvrij staal met 13×22 UV-bestendige isolatie en afgewerkt zijn met messing 1” moeren.

Leiding om de collectoren
met het reservoir te verbinden
ZKA ZKB ZKC ZKD ZKE
SMK 0,21 m 0,33 m 1,8 m 2,5 m 2,7 m

SMB leiding

SMB leidingen

SMB ZPD ZPC ZPD ZPE ZBC ZBD ZBE
  5 m 10 m 15 m 20 m 10 m 15 m 20 m

SBW zonneboiler

SBW zonneboilers

De SBW zonneboilers dienen om water op te warmen met behulp van warmte uit de zonnecollectoren en uit de CV-ketel. Ze zijn uitgerust met twee spiralen. De onderste spiraal is bestemd voor de zonnecollectoren, de bovenste voor de CV-ketel.
De SBW zonneboilers zijn vervaardigd uit staal van hoge kwaliteit. Ze worden beschermd tegen de corrosieve werking van het hete water en tegen bacteriën door een keramische emaille-laag (laag uitgevoerd conform de norm DIN 4753). Daarnaast is de zonneboiler tegen corrosie beschermd met een magnesiumanode en warmen efficiënte spiralen het water snel en gelijkmatig op. De zonneboilers zijn geïsoleerd met een laag polyurethaanschuim en aan de buitenkant zijn ze voorzien van een mantel van synthetisch materiaal.

Naam Code van het reservoir Nominaal volume [l] Gebruiksvolume [l]
Zonneboiler voor 200L warm water V20 192 200
Zonneboiler voor 300L warm water V30 295 300
Zonneboiler voor 400L warm water V40 380 400
 

Om de montagewerkzaamheden voor de aansluiting van de elementen van de zonnecollectorinstallatie te vergemakkelijken, bevelen we de SBW V3P-zonneboiler aan, waarin de volgende elementen zijn geïntegreerd:

 • pompgroep,
 • regulatiesysteem,
 • expansievat 18 l.

SCB pompgroep

SCB pompgroep

De SCB pompgroep en de regulatie zorgen ervoor dat de vloeistof in de installatie rondgepompt wordt, waardoor de zonnewarmte uit de collector op doeltreffende wijze aan het water overgedragen wordt.

Naam Code van de groep Debiet [l/min]
Pompgroep met regulatiedebiet 18l/min. E18 18

SBV expansievat

SBV expansievat

Het SBV expansievat compenseert de volumestijging van de glycolvloeistof van temperatuurschommelingen. In noodsituaties, waarbij de glycol in de installatie begint te koken, neemt het expansievat de vloeistof op die door de stoom uit de collectoren gestuwd wordt.

Naam Code van het vat Volume [l]
Expansievat 18L 18L 18
Expansievat 24L 24L 24
Expansievat 35L 35L 35
Expansievat 50L 50L 50

SGL Heat carrier

SGL glycol

De SGL glycolvloeistof is de warmtedrager in het systeem en dient om de warmte-energie uit de collectoren naar het reservoir te brengen.

Naam Code van de vloeistof Capaciteit [l] Temperatuurbereik
Glycol Ergolid Eko 05L 05L 5 van -25°C tot +130°C
Glycol Ergolid Eko 20L 20L 20 van -25°C tot +130°C
Glycol Ergolid Eko 30L 30L 30 van -25°C tot +130°C

Zonnecollectoren accessoires

Het FAKRO zonnecollectoren systeem bestaat uit verschillende accessoires.

SPC afdichting

SPC Afdichting voor verbindingsleidingen

De afdichting SPC wordt gebruikt om de verbindingsleidingen van de zonnecollectoren af te dichten ter hoogte van de dakfolie (en dampdichte folie in geïsoleerde daken). Twee afdichtingen volstaan voor afdichting van de leidingen naar en terug van een niet geïsoleerd dak. In geval van een geïsoleerd dak moeten twee verpakkingen besteld worden (2 per verpakking).

SBF handpomp

SBF handpomp om de installatie te vullen

De SBF handpomp vult de installatie met glycolvloeistof en creëert de nodige overdruk (max. 3 bar). Nadat de installatie gevuld is, kan de pomp ook als opvangvat voor het veiligheidsventiel gebruikt worden.
 SEH elektrisch verwarmingselement

SEH elektrisch verwarmingselement

Het SEH elektrisch verwarmingselement dient om in geval van onvoldoende zonne-energie het water in het reservoir op te warmen tot de gewenste temperatuur.

STS temperatuur sensor

STS temperatuur sensor

De STS sensor meet de temperatuur van de collector, het reservoir of de glycol (afhankelijk van de plaats in het circuit). De sensor wordt rechtstreeks op het regulatiesysteem van de pompgroep aangesloten.

SAS luchtseparator

SAS luchtseparator

Met de SAS luchtseparator kan de zonnecollectorinstallatie ontluchten. We raden aan om een separator te monteren in installaties met een groot aantal collectoren.

 SWM mengventiel

SWM mengventiel

Het SWM mengventiel voorkomt verbrandingsgevaar door heet water: ingeval van storing van de koudwatertoevoer wordt de heetwatertoevoer automatisch geblokkeerd. Daarnaast zorgt het ventiel ervoor dat de temperatuur van het water bij de uitlaat stabiel gehouden wordt. Werkingsbereik van 30°C tot 60°C. Gemonteerd op het warmtecircuit.

Zonnecollectoren – werkingsmechanisme

De zonnecollectorinstallatie dient om zonne-energie in warmte om te zetten en laat hierbij toe om tot 70% op uw energiekosten voor warm water te besparen. In het schema hiernaast zie u de principe werking van een zonnecollector.

 1. De zon warmt de glycol in de collector op.
 2. De hete glycol stroomt uit de collector naar het reservoir.
 3. In het reservoir geeft de warmtewisselaar in de vorm van een spiraal de warmte door aan het water.
 4. Het opgewarmde water in het reservoir kan nu in huis gebruikt worden.

Zonnewarmte
De zon voorziet onze aarde al voor meer dan miljoenen jaren van energie en warmte. De onvoorstelbare kracht van de zon wordt gebruikt in bijna elk proces in ons leven. De rol van de zon bij de energieproductie mag dus niet onderschat worden! Jaarlijks valt er ongeveer 1000 kWh zonne-energie per m2 op het aardoppervlak. Dit is genoeg om het efficient om te zetten in warmte en – nog belangrijker – zonne-energie is helemaal gratis!

Het certificaat Solar Keymark, dat aan een gedeelte van het assortiment zonnecollectoren van FAKRO toegekend werd, vormt garantie voor kwaliteit en bevestigt dat het product aan de Europese normen voldoet. Het Solar Keymark is in de meeste Europese landen een van de criteria die nodig zijn om subsidies te krijgen.

 
Zonnecollectoren – opbouw

zonnecollector combinaties 

De zonnecollectoren kunnen met elkaar verbonden zijn of in een systeem geïntegreerd zijn met dakramen van FAKRO in een configuratie naar keuze.

 1. opbouw zonnecollectorDe ombouw bestaat uit een raamwerk van onbuigbare aluminium profielen die een permanente en stevige constructie garanderen.
 2. De absorberplaat is uitgevoerd uit koperplaat bedekt met een selectieve TINOX laag, die gekenmerkt wordt door een hoge absorptiegraad voor zonnestralen (ong. 95%).
 3. Isolatie uit speciale mineraalwol met een dikte van 20 mm op de zijwanden en 50 mm onder de absorber.
 4. Geperforeerde aluminium plaat die bestand is tegen doorslag.
 5. De harpvormige structuur van de koperen buizen en de aangepaste verbindingswijze met de absorberplaat (ultrasoon lassen) zorgen voor een optimale opvang van de warmte over het hele oppervlak van de absorber.
 6. De collectoren zijn bestand tegen hagel. De geharde prismatische ruit (4 mm dikte) verhoogt de transmissie van zonlicht en laat zelfs zonnestralen door die onder een kleine hoek invallen.
 7. Het innovatieve systeem van verschuifbare montagebeugels laat toe om de montage van de zonnecollectoren aan te passen aan de panlatten met om het even welke tussenruimte.

Zonnecollectoren calculator

Stel eenvoudig zelf uw eigen zonnecollectorinstallatie samen met de zonnecollectoren calculator van FAKRO. Klik op de volgende link om de calculator te starten:

calculator.fakro.com.

De zonnecollectorinstallatie van FAKRO

Als we een huis ontwerpen, houden we niet alleen rekening met de kosten van de bouw, maar ook met de gebruikskosten. Daarom moeten we al in de ontwerpfase gaan nadenken over de mogelijkheden om in het gebouw natuurlijke, duurzame energiebronnen te gebruiken. De montage van zonnecollectoren is een van de eenvoudigste en steeds populair wordende manieren om zonne-energie te benutten.

Het zonnecollectorsysteem van FAKRO biedt een innovatieve oplossing in de vorm van in de dakbedekking ingebouwde zonnecollectoren en installatie-onderdelen, die samen een geïntegreerd systeem vormen voor de benutting van zonne-energie.

De montage van de zonnecollectoren in de dakbedekking of naast het gebouw (wat meestal gebeurt), heeft vele voordelen. Deze inplanting van de zonnecollectoren:

 • laat toe om onbenut dakoppervlak te gebruiken.
 • steekt niet af tegen de rest van het gebouw.
 • verhoogt het rendement van de zonnecollectoren.

Als het ontwerp ook de montage van dakramen voorziet, dan laat het gootstukkensysteem van FAKRO toe om deze op eenvoudige wijze met de zonnecollectoren te integreren.